Opmaat_Wonen_Projectontwikkeling_sociale-cohesie_jong-oud2

Sociale verbinding

Een natuurinclusieve wijk stimuleert niet alleen de ecologie, maar ook menselijke ontmoeting. Door bewoners vroegtijdig te betrekken, zorgen we voor eigenaarschap en bewustwording. Dat zorgt voor een levendige, betrokken buurt waar natuur zorgt voor de verbinding.

Een vitale wijk met ruimte voor ontmoeting

Voor ons is een vitale wijk meer dan duurzaam en groen, het is een plek waar mensen zich verbonden voelen met elkaar en hun omgeving. We creëren buurten die uitnodigen tot ontmoeting. Denk aan slimme plekken om elkaar informeel tegen te komen, natuurlijke erfafscheidingen, gedeelde functies en een opzet die sociaal contact stimuleert zonder dwingend te zijn. Zo ontstaat een eigentijdse, levendige wijk waar samenleven vanzelf gaat. Met positieve invloed op mentale gezondheid en welzijn van de bewoners.

Onze aanpak is erop gericht om natuur en sociale verbinding hand in hand te laten gaan.

Opmaat_Wonen_Projectontwikkeling_jong-oud-samenwonen2

Inclusieve wijken voor iedereen

Een gezonde leefomgeving is toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen. Daarom ontwerpen we buurten met voorzieningen die beweging, ontmoeting en gezondheid stimuleren. Denk hierbij aan wandelroutes, natuurlijke sport- en speelfaciliteiten en gezonde buitenruimtes om elkaar te ontmoeten.

 

Natuurlijke erfafscheidingen

Geen harde erfafscheidingen, maar natuurlijke overgangen. En we werken met gevelgroen, gedeelde voortuinpleintjes of een bankje aan de straat wat bijdraagt aan de spontane gesprekken.

Opmaat_Wonen_Projectontwikkeling_Image_with_content_hofkamer_3D

Multi-use met ruimte voor zorg

We kijken naar de mogelijkheden om zorg op een slimme wijze te combineren met wonen, welzijn en voorzieningen. Door functies als eerstelijnszorg, dagbesteding of een gezondheidscentrum te integreren in de wijk, ontstaat een levendige, inclusieve omgeving waar jong en oud elkaar ontmoeten. Een wijk waar zorg dichtbij is, wordt vanzelf een wijk die omkijkt naar elkaar.

 

Gezamenlijk beheer

Bewonersparticipatie in het ontwerp en beheer van de wijk. Zowel gericht op het groen, zoals adoptieperken of pluktuinen, maar ook op gezamenlijk evenementen, zoals een klein buurtfestival of maandelijkse borrel.

Verbinden zonder verplichting

Wij staan voor moderne, toekomstbestendige buurten waar sociale interactie een belangrijk component is. Een wijk waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, zonder dat het een verplichting wordt. Dit bevordert sociale verbinding, verlaagt drempels voor hulp en vergroot de leefkwaliteit voor de verschillende groepen in de wijk.