duurzaam-financiering-bouwen_hypotheek

Actueel

25 februari 2025

Financiering voor duurzame woningen; de kansen en mogelijkheden

 

 

Deel artikel

Actueel
Financiering voor duurzame woningen; de kansen en mogelijkheden

Subsidies, groene hypotheken en investeringsopties

Duurzaam bouwen vraagt om slimme financieringsoplossingen. Subsidies, groene hypotheken en investeringsmogelijkheden spelen een steeds grotere rol. Wat zijn de opties voor kopers en ontwikkelaars? In deze blog leggen we jou uit welke kansen en mogelijkheden er zijn. 

Financieringsoplossingen

In Nederland zijn er verschillende slimme financieringsoplossingen voor het bouwen van een duurzame woning, waaronder subsidies, groene hypotheken en investeringsmogelijkheden. Hier zijn de belangrijkste opties: 

Opmaat_Wonen_duurzaam-huis-woning-financiering-bouwen_hypotheek

1. Groene hypotheek

Een groene hypotheek is een lening met gunstige voorwaarden voor het verduurzamen van je woning. Deze hypotheken zijn vaak goedkoper als je kiest voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, goede isolatie of een warmtepomp. De rente kan lager zijn dan bij reguliere hypotheken, wat het aantrekkelijk maakt voor huizenkopers die willen investeren in energiezuinig bouwen. 

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) 

De ISDE biedt subsidies voor de aanschaf van energiebesparende en duurzame installaties, zoals warmtepompen, zonneboilers, en hybride ketels. Deze regeling is beschikbaar voor zowel nieuwbouw als renovaties. 

Opmaat_Wonen_duurzaam-huis-woning-financiering-bouwen_hypotheek

3. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

De SDE++ ondersteunt bedrijven die investeren in duurzame energieproductie. Voor woningbouwprojecten kan deze regeling interessant zijn bij het integreren van zonne-energie of andere vormen van hernieuwbare energie

4. Energie-investeringsaftrek (EIA) 

De EIA biedt belastingvoordeel voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken. Dit geldt ook voor technieken in de bouwsector, zoals duurzame materialen of energiebesparende installaties.

5. Duurzaam bouwfonds & crowdfunding

Voor wie wil investeren in duurzame woningbouw, zijn er fondsen en crowdfundingplatforms die specifiek gericht zijn op duurzame projecten. Dit biedt investeerders de mogelijkheid om met relatief lage bedragen bij te dragen aan duurzame woningbouwinitiatieven.

Welke kans pak jij?

Deze financieringsopties helpen zowel huizenkopers als bouwers om duurzame keuzes te maken en de initiële kosten van verduurzaming te verlagen.    

Informatiebronnen

Voor gedetailleerde informatie over de beschikbare subsidies, groene hypotheken en andere financieringsmogelijkheden voor duurzaam bouwen in Nederland, kun je de volgende websites raadplegen: 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 
Website: www.rvo.nl 
RVO biedt uitgebreide informatie over subsidies zoals de ISDE, SDE++ en de EIA, evenals andere regelingen voor zowel bedrijven als particulieren. 

De Nederlandse Hypotheekbond 
Website: www.hypotheekbond.nl 
Deze website biedt informatie over groene hypotheken, rentetarieven en voordelen van duurzame woningen bij het afsluiten van een hypotheek. 

Energievergelijker.nl 
Website: www.energievergelijker.nl 
Hier vind je informatie over energiebesparende maatregelen en de financiële voordelen van het verduurzamen van je woning, inclusief subsidies en financieringsmogelijkheden. 

Duurzaam Wonen 
Website: www.duurzaamwonen.nl 
Een platform met informatie over duurzame woningbouw, subsidies, groene hypotheken en energiebesparende technieken. 

CrowdAboutNow 
Website: www.crowdaboutnow.nl 
Een crowdfundingplatform dat zich richt op duurzame projecten, waaronder woningbouw, waar je kunt investeren in groene en duurzame initiatieven. 

Greenfin 
Website: www.greenfin.nl 
Greenfin biedt inzicht in groene beleggingen, waaronder investeringsmogelijkheden in duurzame woningbouw en vastgoedprojecten

Bas Hegeman,
Algemeen directeur Opmaat Wonen

 

Deel artikel

Bedankt voor het lezen. Meer inspiratie?

Naar alle blogs